Marknadsför med onlinevideo

Ända sedan filmens skapande såg marknadsförare dess potential. Tidigt var filmer och tv-program sponsrade för att sedan utvecklas till den reklam vi idag känner igen. Idag har dock utvecklingen gått vidare från tv-soffan och biografen till internet och mobilen.

Internetreklam

Det enklaste sättet att få människor att se sina videoklipp är precis som med tv och bio att betala för det. Videoreklam går nu att hitta på allt från webbsidor till mobilspel och streamingtjänster. Fördelarna med att marknadsföra online är många. Först och främst så kan det många gånger kosta mindre än motsvarande tv-annons, främst när man räknar in kostnadseffektiviteten. Till skillnad från tv-reklam som går ut till alla som just nu kollar på kanalen kan internetreklam vara än mer riktad. Man kan hos många annonsörer välja att rikta sin reklam mot besökare av ett visst kön, viss ålder, i en specifik geografisk region eller med ett specifikt intresse.

Youtube

Om man inte vill betala för sina besökare så har man även möjligheten att börja publicera sina videos som vilken annan Youtube-kanal som helst. För att man skall få besökare krävs det då istället att innehållet är tillräckligt lockande för besökarna. Ett tidigt exempel på denna taktik hittar vi i Youtubekanalen Will it blend av mixertillverkaren blendtec. På kanalen publicerar de videos där deras mixer försöker pulverisera diverse vardagsföremål, oftast med lyckat resultat. Dessa videos har tillsammans fått flera hundratals miljoner visningar.

Sociala medier

Bortsett från Youtube finns det även många andra sociala medier där man kan dela med sig av videos. Både Facebook, Instagram och TikTok erbjuder både individer och företag att ladda upp sina videos och nå miljontals människor.