Statistik och Odds

Statistik och odds är nära sammankopplat, men vad är egentligen skillnaden och hur sätter spelbolagen odds på matcher och spel?

Sätt att uttrycka odds

För det första så finns det huvudsakligen tre olika sätt att uttrycka odds på. Decimal, Brittiska och Amerikanska odds. Decimalodds är den oddsform som vi känner till bäst på svenska sajter. Detta är helt enkelt antalet gånger pengarna man vinner vid vinst. Om oddset står på 1,5 och är uttryckt på detta sättet så betyder det att man vinner efter att ha satsat hundra kronor får tillbaka 150 kronor. Alltså 50 kronor mer än man satsade.I Brittiska odds så uttrycks detta istället med bråk och insatsen tas inte med i beräkningarna. Vid ovanstående exempel skulle oddset då alltså vara 1/2. Att själva vinsten eller överskottet efter insatsen är på halva insatsen.I Amerikanska odds så uttrycks det hela med varken bråk eller decimaltal utan istället i form av hur mycket man behöver satsa för att vinna 100 eller hur mycket du vinner om du satsar hundra. För att uttrycka vilken typ som det beskriver använder man sig av ett minustecken före oddset. I vårat exempelfall skulle det med andra ord bli -200 då man behöver satsa 200 för att vinna 100.

Mattematiken

Hur sätts då vilken odds en match som matchen skall ha? För det första så måste de som sätter oddsen på ett eller annat sätt avgöra hur stor chans de olika händelserna har att inträffa. Det är här statistiken kommer in i bilden då detta oftast är baserad på statistik från tidigare, liknande händelser. Om det är en fotbollsmatch det handlar om så innebär detta att man kanske till exempel kommer fram till att ena laget har 60% chans att vinna, det andra 20% och det är 20% chans att det blir oavgjort.  Detta betyder odds på 1,5 på det första laget och sedan 5 på både oavgjort och det andra laget. För mer information om hur man beräknar odds kan ni gå in på denna artikeln